top of page

Författarbesök

Författarbesök1.png

En av de saker jag gillar allra mest med att vara författare är när jag får chans att träffa mina läsare. Eftersom jag skriver för barn och unga träffar jag oftast mina läsare vid författarbesök i skola (men ibland också under workshops anordnade av bibliotek eller andra organisationer – se info längre ner på sidan). Att träffa elever, prata böcker och skrivande, inspirera till berättande och hitta på historier tillsammans är något jag verkligen  tycker om. Jag får otroligt mycket energi av de besöken – och också idéer till framtida böcker.

För mig är det otroligt viktigt att lärare och elever uppskattar mitt besök lika mycket som jag gör. Därför lägger jag väldigt mycket tid och energi på att förbereda besök som ska passa just den klass/skola jag ska besöka. Jag försöker vara personlig och berätta om min egen, väldigt långa resa, till författarskapet, rolig och lättsam för att även locka de största skeptikerna och tydlig när jag ger instruktioner till de övningar vi genomför.
 

Mina författarbesök kan se väldigt olika ut och jag skräddarsyr gärna lektioner så att de passar just era önskemål. Jag besöker klasser från F-klass till gymnasium och ni hittar exempel på några av mina populäraste lektioner nedan och i filmen här intill.

Fantasy

Författarbesök med fokus på fantasy funkar i princip för alla åldersgrupper då det är en både populär och välkänd genre. De flesta elever brukar kunna bli inspirerade av flera av de inslag som ingår i en klassisk fantasyberättelse – som magi, väsen och hjältar.
 

Mytologisk fantasy – Mytologi är ett vanligt inslag i fantasy och jag skrivit om både nordisk mytologi och samisk mytologi i mina böcker. Under lektionen pratar vi om hur mytologi kan användas i berättelser och sedan genomför vi en övning där eleverna får skapa en egen, mytologisk legend. Baseras på böckerna om Bråfall eller Idijärvi-trilogin.
 

Världsbygge – Alla berättelser kräver världsbygge men i fantasyberättelser behövs det allra mest. Under lektionen pratar vi om vad världsbygge är, vilka delar som behövs när man ska bygga en helt ny värld och hur man kan skapa ett alldeles eget magisystem. Baseras på böckerna om BråfallIdijärvi-trilogin eller Revan.

Väsen – Väsen är en spännande ingrediens i fantasyberättelser. Under lektionen berättar jag om de väsen jag skrivit om i mina böcker och sedan skapar eleverna ett eget väsen som de sedan skriver en berättelse om. Baseras på böckerna om Bråfall eller Idijärvi-trilogin.

 

TvillingvärldenSerien om Tvillingvärlden riktar sig till elever i lågstadiet. Under en lektion gör vi övningar (rit- eller skriv beroende på ålder) och hjälps sedan åt att hitta på ett helt nytt äventyr för seriens hjältar Ella och Elliot.

Författarbesök2.png
Bonusbild3.png

Perspektiv

Perspektiv är en viktig del av skrivandet men kanske ännu mer i livet. Personer som är med om exakt samma händelse kan ändå uppleva dem helt olika. Här utgår vi ifrån min väldigt personliga bok Så jävla operfekt och arbetar specifikt med en scen ur kapitel 9. Scenen beskriver en ganska tuff mobbinghändelse beskriven ur huvudkaraktärens perspektiv. Elevernas roll blir att skriva om scenen utifrån någon av de andra karaktärernas perspektiv. Ett otroligt effektfullt sätt att lyfta frågor om mobbing, utsatthet och hur saker som kan upplevas som oviktiga för någon får enorm inverkan på någon annan.


Workshopen går att genomföra på en lektionstimme men får allra störst effekt om det även genomförs en återsamlingsträff när elevernas texter färdigställts. Under återsamlingsträffen väljer jag ut ett antal texter skrivna ur olika perspektiv som jag högläser för klassen (anonymt om eleverna önskar det). Tillsammans med eleverna diskuterar vi sedan de händelser och känslor som uppkommit i texterna.

Fakta

Hur skriver man en faktabok? Hur väljer man vilken fakta som ska vara i boken och hur vet man att faktan stämmer? Vi utgår från ett arbetsblad och i slutet av lektionen har eleverna skrivit varsin egen faktabok. Baseras på böckerna Det brinner! och Lätta fakta om Räddningstjänsten.

IMG_3538.JPG

Bibliotek

Jag genomför jättegärna workshops på bibliotek under lov och helger och har stor erfarenhet både av stora grupper och väldigt små. Under en workshop kan jag antingen utgå från något av de teman som nämnts ovan eller så skräddarsyr jag en workshop med olika kortare övningar som passar deltagarnas ålder och workshopens längd.

Boka mig!

Är du intresserad av att boka mig till ett författarbesök eller workshop? Vad roligt! Jag föredrar att bokningar går via Författarcentrum Syd.

 

Om du har frågor, vill diskutera upplägg eller pris går det dock jättebra att kontakta mig direkt här eller via mejl (se sidfot).

Författarbesök 4.png

Sagt om Charlottes författarbesök

Charlotte är fantastisk på att både se och höra alla elever i en klass. Hon styr lektionen på ett personligt och ödmjukt sätt och är alltid noga med att låta alla elever komma till tals och få dem att känna att allt är möjligt och att inga svar är fel.

- Lina Jensen, kulturutvecklare barn och unga i Lund

Mycket bra författarbesök! Författaren hade bra kontakt med eleverna under besöket/-n och höll dem engagerade under hela timmen hon var på plats.

- Charlotte Agdahl, Socialbibliotekarie, Tanumskommun

bottom of page